Wednesday, March 23, 2011

Ühendused: alkoholimüük laulupeol tuleks keelata


Eesti tubaka ja alkoholi tarvitamise kahjude vähendamise koja (ETAK) liikmed saatsid kultuuriministeeriumile kirja, milles tegid ettepaneku keelata laulu- ja tantsupidudel alkoholimüük ning samuti palusid nad Tallinna linnavalitsusel keelata alaealiste sissepääs Õllesummerile.
«Alkoholi liigtarvitamine on Eestis väga tõsine probleem. Oleme Euroopas esimeste hulgas nii alkoholitarbimiselt inimese kohta kui alkoholist põhjustatud haiguste ja vigastussurmade poolest. Meie lapsed joovad alkohoolseid jooke üha rohkem ja alustavad sellega aina nooremas eas,» seisis ühenduste ühisavalduses.
Kultuuriminister Laine Jänesele saadetud kirjas tegid nad edaspidi panime ette korraldada edaspidi kõik üleriigilised ja kohalikud laulu- ja tantsupeod nii, et peopaikades ei müüda ega
tarvitata alkoholi.
«Tegime juba 2009. aastal üleskutse pidada laulu- ja tantsupidu, kus esinejate ja publiku hulgas on tuhandeid lapsi, alkoholita. Rahvas võttis meie ettepaneku hästi vastu, kuid peopaikades müüdi alkoholi, sest korraldajate sõnul olid lepingud alkoholitootjatest sponsoritega juba sõlmitud. Kordame nüüd oma ettepanekut aegsasti enne järgmist üldlaulu- ja tantsupidu ja loodame, et seekord ei ole takistusi alkoholi peolt eemal hoidmisel,» kirjutasid ühendused.

Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele tegid nad ettepaneku keelata alla 18-aastastel lastel ja noortel osalemine Lauluväljakul toimuval Õllesummeril. Ühenduste hinnangul on Õllesummer ohtra alkoholitarbimise koht, kus ei suudeta tagada, et alkohoolsed joogid ei oleks kättesaadavad alaealistele.
«Lapsed näevad seal igal sammul alkoholi joomist ja viibivad purjus täiskasvanute seltskonnas. Leiame, et Euroopa kultuuripealinnas ei ole kohane laste osalemine sellisel üritusel,» märkisid ühendused.
ETAKi liikmed on Eesti Arstide Liit, Eesti Lastekaitse Liit, Eesti Karskusliit AVE, Eesti Tervisedenduse Ühing, Eesti Perearstide Selts, Eesti Psühhiaatrite Selts, Eesti Vähiliit, Eesti Kopsuliit, MTÜ Salutare, MTÜ Hingeabi Assotsiatsioon Usaldus, Tallinna Laste Turvakeskus ning MTÜ Tubakavaba Eesti.

No comments:

Post a Comment