Wednesday, March 23, 2011

Postimees: Karskusliidu juht: alkoholikahjud tulenevad otseselt poliitilistest otsustest

Eesti tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koja (ETAK) korraldatud alkoholi- ja tubakapoliitika teemalisel foorumil möönis koja juhatuse liige ja karskusliidu juht Lauri Beekmann, et rahva tervisenäitajad tulenevad otseselt riigi poliitilistest otsustest.
«William Farr, 19. sajandi Briti epidemioloog ja väidetavalt meditsiinilise statistika rajaja on öelnud nii kaugel ajal, et ükski tervisenäitaja Euroopas ei ole juhuse tulemus, need tulenevad otseselt nendest poliitilistest otsustest ja tingimustest, milles rahvad elavad. Rahva tervis, kaasa arvatud alkoholi ja tubakaga seotud kahju ei vähene iseenesest,» nentis Beekmann.
Üheks olulisema verstapostina võitluses alkoholikahjude vastu tõi karskusliidu juht välja möödunud aastal avaldatud Briti teadlaste uurimuse, milles teadlaste töörühm reastas erinevad sõltuvusained, kuhu hulka arvati ka kaks legaalset sõltuvusainet ehk tubakas ja alkohol.
Suurimat kahju tekitav sõltuvusaine
«Ja võib öelda, et terve maailma meedia ja paljude spetsialistide suureks üllatuseks asetati alkohol ülivõimsalt esimesele positsioonile, ehk teisisõnu kõige ohtlikumaks ja kõige suuremat kahju tekitavaks sõltuvusaineks. Spetsialistide leer ütles, et jah tõesti, niiviisi see on, kuid keegi ei olnud seda sellisel tasemel siiamaani välja öelnud. Me räägime legaalsest ainest, mida me reklaamime ja tarbime, ehk teisisõnu propageerime, mille tarvitamine on äärmiselt aktsepteeritud, kättesaadavus väga suur ja hind väga odav. Ja ometigi on see kõige kõrgema kahjulikkuse tasemega tervele ühiskonnale,» rääkis karskusliidu juht.
Beekmann lisas, et maailma terviseorganisatsioon tuli alles hiljuti välja pikalt oodatud alkoholi globaalse olukorraraportiga, mille kohaselt tapab alkohol 2,5 miljonit inimest igal aastal. «Alkohol tapab enam kui aids tuberkuloos ja vägivald – põhimõtteliselt on see suurim probleem meie ühiskonnas,» leidis ta.
Loe pikemalt Postimehest

No comments:

Post a Comment